Hvorfor motion (løb)

- og måske ikke mindre vigtigt - hvordan ?


Hvorfor skulle man dog spilde sin kostbare tid med at okse afsted som en besat? (se en fed fidus ) jo - det skulle du gøre af to gode grunde, den fysiske og den psykiske. Lad os se lidt på den fysiske, hvad opnår man ved regelmæssig motion ? Du opnår en bedre livskvalitet, kort og godt - du styrker kredsløbet,du taber i vægt, hvilket vil sige du er mindre udsat for kredsløbssygdomme, du bliver mere bevidst om din krop, du bliver bedre til at tyde kroppens signaler, du bliver mere bevidst om den kost du spiser, kort og godt du bliver et sundere menneske - og dermed vil du have højnet din livskvalitet og du vil sandsynligvis også leve længere. (se artikel> )
Men hvordan kommer jeg da igang ?
Nu er det jo med motion som med alt muligt andet, for meget og for lidt fordærver alting.
- Så start med at tage din hvilepuls - og så lader du pulsen styre træningen - og så kan vi godt vædde på at hvis du har været seriøs med træningen så er din hvilepuls faldet markant inden for ca ½ år.
Det du skal huske er aldrig at overskride din max puls - du skulle jo nødig komme til skade, vi forudsætter naturligvis at du er normal rask og ikke føler dig syg, i modsat fald må du en tur til lægen først - huskereglen med hensyn til puls er at den aldrig må overskride 220 - din alder, altså er du 50 år så er din max puls 220-50=170.
Nu er det jo ikke sådan at du så bare skal okse afsted med max puls, du skal tilstræbe at holde din puls på ca 75 % af din max puls, og hvis du opnår den ved at gå i rask tempo, ja så er det der du starter, så må du bare småløbe det du kan for at overholde pulskravet.
Jamen man kan da ikke gå der og tage puls konstant ? Hvis man ikke synes man vil investere i et pulsur, som er en meget god investering, så er åndedrættet jo også en meget god indikator på pulsen, det lærer man egentlig ret hurtigt at tyde. - Hint: hvis du lige akkurat kan småsnakke så er pulsen passende.
 Og hvor langt skal man så løbe ?
Her er det vigtigt at man sætter sig et mål og vel at mærke et realistisk mål. Delmål no 1 kunne være: Jeg vil kunne løbe 2 km uden at gå, spekuler ikke på tempoet, så det er med at løbe l a n g s o m t, delmål no 2 kunne så være at løbe 3 km osv, her er det vigtigt at man ikke går for hurtigt frem, en tommelfingerregel siger, max 10 % forøgelse af totaldistancen pr uge, ellers kommer der let skader.
Nu kan man jo ikke blive ved med bare at sætte distancen op - med mindre altså at målet er et marathon løb, men det er en helt anden snak - jeg ville synes at når du kan løbe 10 km uden at gå, så kan du med rette være stolt af dig selv, og der er ingen sundhedsmæssig begrundelse for at gå videre, hvis du synes kan du jo begynde at lave lidt hjernespind over evt. at forbedre din tid eller spekulere på at løbe en halvmarathon.
Blev der nævnt en psykisk begrundelse ? En sidegevinst ved regelmæssig motion er at det virker som en ganske udmærket form for terapi. Hvis du løber stille og roligt - heraf følger også at dette ikke er en gevinst du opnår de første dage, men først efter et passende tid - måneder. Jeg vil anbefale at du løber i naturen, for mit eget vedkommende vil det sige skoven, det giver en forunderlig ro i sindet - løb stille og roligt og lad tankerne flyve.

Og så til påklædningen.
Det er klart at påklædningen er af yderste vigtighed, i starten kan du naturligvis godt løbe i en gammel træningsdragt - endnu en begrundelse for at løbe i skoven - ingen/få ser dig - men skoene skal være iorden.
Indstil dig på at et par løbesko koster ca 800 kr, det kan IKKE svare sig at spare på skoene - og slet ikke som nybegynder, henvend dig i en sportsbutik og få den nødvendige vejledning, senere kan du så gå i Bilka og købe dine løbesko på egen hånd.
Har du ganske almindelige fødder som fødder er flest vil jeg anbefale et par NIKE pegasus, har du vanskelige fødder/ben kan du være nødsaget til at gå til en special forretning og få afprøvet din løbestil på løbebånd.

Med hensyn til tøjet:
Om sommeren - sædvanligvis så lidt som muligt, under tilbørlig hensyntagen til almindelig blufærdighed, hvilket vil sige en let nylonundertrøje, singlet, og et par korte atletikbukser, nogle (mig selv) har problemer med slidsår på undersiden af lårene, og så hedder det korte tights. Strømper: nogle bruger ikke strømper om sommeren, men ellers tynde bomuldsstrømper - der findes specielle løbestrømper, men de er dyre - for dyre, det er ikke usædvanligt med et par vabler i starten, tag det som en oplevelse.

Om vinteren - her bliver det straks lidt mere kompliceret - inderst bør du have en svedtransporterende trøje (helly hansen) på, evt. et par lange underbukser på af samme kvalitet, ellers et par vintertights, dernæst en sweatshirt til at suge sveden og endelig en bluse til at tage vinden (vindbreaker-trøje og bukser), og husk så lige et pandebånd af en passende bredde - pandehulebetændelse er træls.
Muligvis skal du også have et par vanter, tyndt bomuld, på.

Og når du nu er kommet i rimelig form kunne du jo passende afpøve dine færdigheder, for eksempel ved at deltage i Hanstholm Løbet.

Rigtig god fornøjelse
Jens - Formand og motionist. (2004 - og det er kun formanden som har forandret sig)